Gerek dünya mutfağında, gerekse Türk mutfağında olmazsa olmaz olarak nitelendirilen tahin; farklı tatlı ve yemek çeşitlerinin başrolünde yer alan en faydalı gıdalardan biri olarak karşınıza çıkar. İçeriğinde bulunan birbirinden farklı besin sayesinde hemen her hastalığın önüne geçme özelliği bulunan tahin hammaddesinin ne olduğu ise en çok merak edilen konulardan biridir.
Özellikle kahvaltı sofralarında severek tüketilen tahinin hammaddesi susamdır. Kaliteli susam tohumları toplandıktan sonra, ilk olarak bu susamları kabuklarından ayırmak gerekir. Bu ayrıma işlemi için susamlar su içerisinde yaklaşık olarak 8 ile 12 saat aralığında bekletilir. Bu süre zarfında kabuklarından ayrılan susamlar, içerisinde bulunabilen herhangi bir yabancı maddeye karşı elekten geçirilmek zorundadır. Elekten geçen bu susamlar özel makineler içerisinde kurutulmaya bırakılır. Bu sayede susamın içerisine işleten su ve tuzdan arındırma gerçekleştirilir. Kurutma işleminden sonra ise içerisinde yağın açığa çıkarılması için kavrulma yapılır. Kavrulan bu susamlar yine özel makineler aracılığı ile ezilmeye başlar.
Bu ezilme işleminden sonra susamın yağı çok daha iyi şekilde çıkar ve makinenin uç kısmında koyu kıvamlı bir sıvı kalır. Bu sıvıyla beraber tahin ortaya çıkmış olur. Demirbaş Makine; özel üretim makineleri sayesinde tahin üretiminde üst düzey çalışmalara imza atan nitelikli bir firmadır. Susam tohumlarının verimli şekilde ezilmesi ve birbirinden lezzetli tahin yağı elde etmek için web sitemizi ziyaret etmeniz yeterlidir.
Tahin, susam tohumlarının ezilerek, sonrasında kavrularak öğütülmesi sonucunda elde edilen yoğun kıvamlı bir besin olarak karşınıza çıkar. Tahin çok iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra, içeriğinde birbirinden farklı vitamin, mineral ve değerli yağlar bulundurur. Kahvaltı sofraları başta olmak üzere birçok tatlıya, yemeğe lezzet katmak amacıyla kullanılan tahin; Türk mutfağı ve dünya çapında birçok yemek kültüründe yaygın şekilde kullanılan çok lezzetli bir besindir.
Tahin; susam tohumlarının gerektiği şekilde öğütülmesiyle yapılan ve geçmişi yüzyıllara dayanan çok önemli bir besin kaynağıdır. Ülkemiz başta olmak üzere Yunanistan, İran, Kuzey Afrika ve Ortadoğu mutfağında yaygın kullanımı söz konusudur. Kıvam olarak fındık ezmesine ya da bala çok benzeyen tahin hafif sert ve güçlü bir tada sahiptir. Ayrıca tahin besin değeri ve kullanım alanı açısından çok yönlü bir yiyecek olduğundan, mutfaklarda bir çeşni olarak yaygın şekilde tercih edilir.
Tahin ülkemizde çok sevilen bir besin olarak karşınıza çıkar. Aynı zamanda birbirinden farklı kullanım şekilleri sayesinde her damak tadına hitap ettiği söylenebilir. Tahin sade olarak çok tercih edilmese bile, bazı ülkelerde sos olarak kullanılır. Aslında tek başına tüketildiğinde çok faydalı olan tahin, bazı tatlılarla karıştırılarak da tüketilebilir. Kişilerin damak tadına bağlı olarak sade şekilde de tüketilebilir.
Genel olarak tahin ve pekmez ilişkilendirilmiş olsa bile; bal ve tahin karışımı da son derece faydalı bir besindir. Tahin ile bal kahvaltıda karıştırılarak tüketildiğinde gün boyu vücuda enerji verir. Tahin ile bal içerisinde birçok farklı fayda vardır. Bu yüzden balla beraber tüketilen tahin sağlığa çok faydalıdır.
Tahin kullanım alanlarına bakıldığında sevilen tahinli pide ve tahinli çörek yapımı göze çarpar. Diğer yandan tahinden, lezzet şöleni oluşturan tahinli helva yapılır. Tahin özellikle sütlü ve şerbetli tatlıların yanına çok fazla yakışır.
Pekmezle karıştırıldığında tahin çok fazla sevilen bir lezzettir. Bunun yanında farklı pekmez çeşitleri sayesinde çeşitli aromalarla tüketilme imkânı da vardır. Keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezi gibi birçok farklı pekmez çeşidi ile tüketimi söz konusu olsa bile, en çok üzün pekmezi ile karıştırıldığı görülür.
Günlük tüketimi ile vücut sağlığı için çok faydalı ve bir o kadar da lezzetli olan tahin; yemek tariflerinde, tatlı yapımında ya da tatlı yanında, atıştırmalık üretiminde sıklıkla tercih edilir. İçerisinde bulunan zengin besin değeri ile hem faydalı olan tahinden üretilen besinler oldukça lezzetli olabilir. Demirbaş Makine farkıyla yaptığımız tahinler, yüksek kalite standartlarında üretimi ile beklentilerini karşılayacaktır.
Tahin yaz aylarında tüketilen bir besin olduğunda, yaz ayları için tüketilen bu besin sıcak havada ağır gelebilir. Son derece faydalı ve kullanışlı olan bu besin tatlılarda ya da çöreklerde çok fazla kullanılır. Tahin yapımı çok basit olan faydalı bir besin olurken, bu karışımı yapmak ya da sade tüketmek için uygun koşullarda muhafaza etmek çok daha önemli bir konudur. Tahin mutlaka serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunun yanı sıra doğrudan güneş ışığına hiçbir şekilde maruz kalmamalıdır. Evlerde bulunan kilerde ya da kuru erzak dolabında tahin rahatlıkla saklanabilir. Ayrıca eğer yakın zamanda tahini tüketmeyi düşünmüyorsanız, buzdolabında muhafaza etmeniz daha doğru olacaktır. Kısa zamanda tüketmeyi düşündüğünüzde ise buzdolabında saklamak önerilmez. Bunun sebebi ise tahin buzdolabında katılaşır, kapağı açıldıktan sonra kullanmayacaksanız, tekrar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tahin; içerik bakımından mikropların üremesi için uygun bir ortama sahip değildir. Ancak nadir de olsa tahin bozulabilir ve bu nedenle dikkatli olunması gerekir. Tahinin içerisinde ya da üzerinde küf oluşumu varsa, yüzeyinde renkli tabaka varsa ve kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Tahin; özellikle kış aylarında vücutta soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Her yaş için tüketimi uzmanlar tarafından önerilen tahin; üzüm pekmezi, karadut pekmezi, keçiboynuzu pekmezi gibi besinlerle karıştırılarak tatlandırılır ve sonra derece dikkat çekici bir lezzete dönüşür. Bunun yanı sıra Demirbaş Makine farkıyla ezilerek tahin haine getirilen susamlar ile tüketicilere her zaman en iyisini hazırlamayı hedefliyoruz.
Ülkemizde tahin kullanılarak birçok farklı besin hazırlanır ve bu besinler birçok kişi tarafından tüketilir. Tahin kullanılarak kurabiye, kek ya da çeşitli tatlılar hazırlanabilir. Birçok tarifin içerisinde yer alan tahin, özgün tadı ve eşsiz lezzeti ile çok uzun yıllardan beri yaygın kullanıma sahip olan bir gıda maddesidir. Sade olarak da tüketimi mümkün olan bu besin; pekmez, bal ya da farklı tatlandırıcılara karıştırılarak onların besin değerleri sayesinde çok daha faydalı olabilir.
İçeriğinde bulunan çeşitli mineraller ve vitaminler ile insan sağlığına birçok açıdan fayda sağlayan tahin yemeklerde ve atıştırmalıklarda yaygın şekilde kullanılır. Tahin, susam bitkisi kullanılarak elde edilir. Susam ezilir ve birkaç farklı aşamadan geçirilir. Bu sayede susam hafif akıcı ve koyu bir kıvama getirilir. Sabah kahvaltıları başta olmak üzere diğer öğünlerde de adeta enerji deposu olan bu besin kaynağı, özellikle kış aylarında çok faydalıdır.
Tahin unlu mamullerde ve kahvaltılarda tüketildiği gibi, aynı zamanda bal ya da pekmezle de karıştırılarak tüketilebilir. Örneğin; humus yaparken içerisine bir miktar tahin eklendiğinde hem çok faydalı hem de lezzetli bir besin elde etmek mümkün hale gelir.
Pekmez ile karıştırılan tahin çok daha tatlı bir karışım haline gelir ve aynı zamanda pekmezinde besin değerlerinden faydalanmasına imkân tanır. Bal ve pekmez gibi tatlı besinler, bu karışımın daha tatlı olmasına yardımcı olur.
Tahin, nitelikli susam tohumlarının toplanarak eleme işleminden geçirilmesi ve kabuklarından ayrılmasından sonra elde edilen susam tohumlarının yıkanarak bir süre kavrulması sonucunda imal edilir. Kavrulan bu susamlar, belli bir süre zarfında bekletilerek soğumak için bırakılır ve sonrasında kavrulan bu susamlar özenli şekilde ezilerek tahin halini alır.
Tahin, faydaları bakımından incelendiğinde çok zengin bir besin kaynağı olarak karşınıza çıkar. Kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı fayda sağlayan bu besin, bağışıklık sisteminin desteklenmesine, inflamasyonun azalmasına ve bazı kanser risklerine karşı faydalı özellikleri ile ön plana çıkar. Ayrıca tahinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Tahin tüketmek, bahsi geçen sağlık koşullarına karşı fayda sağlayabilir. Ancak tahinin tek başına bir tedavi yöntemi olması mümkün değildir. Ayrıca potansiyel hastalık risklerine karşı önleme ve tedavi koşullarına karşı bir doktora danışmak da fayda vardır.
Tahin, içeriğinde yer alan zengin besin içeriği sayesinde andioskidanlar açısından zengindir. Tahinin bu özelliği vücudu toksin maddeler ile farklı hastalıklara karşı koruma altına alır. Tahinde bulunan ve lignanlar olarak ifade edilen antioksidan maddeler, vücuda zarar vererek serbest radikallere karşı savaş verebilir. Düzenli olarak tahin tüketimi ile özellikle tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamak mümkün olabilir. Tahin ayrıca söz konusu olan radikallerin karaciğere verme ihtimali bulunan hasarlanmasın azalmasına yardımcı olur.
Tahinin içinde bulunan B, C ve E vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu söylenebilir. Ayrıca kalsiyum değeri çok yüksek olduğundan eklem, kemik ve kas gelişimine destek olduğunu düşünülür. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar için tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir. İçeriğinde omega 3, omega 6 yağ asitleri gibi maddeler ile tahin sinir sistemini çok olumlu yönde etkiler. Bu yüzden sinir hücrelerinin sağlıkla çalışmasını sağlarken, beyin hücrelerindeki rahatsızlıkların önüne geçme konusunda başarılıdır. Susam kullanılarak üretilen tahin, demir açısından da son derece zengindir. Demir ve kansızlık sorunlarına çok iyi gelir. Aynı şekilde cildin beslenmesini sağlayan tahin, antioksidan özellikleri sayesinde cildin temizlenmesini, var olan hücrelerin yenilenmesini sağlar. Uzun vadede etkisi ile yaşlanma karşıtı bir etki oluşturmasını sağlar. Ciltteki lekelenmeler düzenli tahin tüketimi sayesinde azalırken, kırışıklıkların oluşma hızı da yavaşlar.
Tahin üretimi konusunda birbirinden işlevsel makineleri sayesinde üst düzey performans sergileyen Demirbaş Makine kalitesini deneyimlemek için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz. Demirbaş makine; kalite ve güven odaklı hizmetin tek adresi olmaya devam ediyor.