Yağlı Tohum Ve Kuru Tohum Arasındaki Fark

...
Yağlı Tohum Ve Kuru Tohum Arasındaki Fark
Yağlı Tohum Ve Kuru Tohum Arasındaki Fark

Ülkemizde sürekli olarak ekilen tohum çeşitlerine bakıldığında, her biri farklı amaçlara hizmet eden farklı tohumların tercih edildiği söylenebilir. Kuru tohumlar, direkt olarak sebze halinde ya da kuru baklagiller halinde kullanıcılara sunulurken; yağlı tohumlar ise bitkisel yağ ve türleri olmak üzere birbirinden farklı amaçlara sahiptir.

Yağlı bitkiler göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde birbirinden farklı yağlı tohum üretimi yapan işletme vardır. Günümüzde ise yağlı olarak en çok bilinen ve yaygın şekilde tercih edilen bitki ayçiçeğidir. Ayçiçek yağı; Türkiye'de yağ üretimi ve tüketimi noktasında çok büyük bir kesimi kapsar. Geri kalanlar ise diğer yağlı tohum çeşitleridir. Bununla beraber birbirinden farklı yağlı tohum üretimi, tarlalarda yetiştirildikten sonra toplanan hasadın iç Pazar yayılmasıyla beraber günümüz şartlarında iç ticaretin birbirinden farklı alanlara yayılmasına neden olur. Bu sayede yağlı tohum çeşitleri farklı formlara çevrilmesiyle beraber iç pazarda sıklıkla tüketilen yemeklerde kullanılır.

Yağlı Tohum Nedir?

Yağlı tohumlar çok sık tüketilen lezzetli atıştırmalıklardır. Ayrıca bu tohumlar hem tok tutar hem de eğlencelidir. Hareket halindeyken yenmesi kolay olan ve pratik taşınabilen yağlı tohumlardan vejetaryen/veganlar için iyi bir bitkisel protein kaynağı olduğu ifade edilebilir. Son dönemlerde unlardan, sütlerden faydalanılarak yağlı tohumların kullanım alanları her geçen gün artarak yemeklere de eklenir.

Yağlı tohumların büyük bir kısmı birbirine yakın kaloride olup; sağlıklı protein, sağlıklı mineral ve yağları içerirken, yine birbirinden farklı besin değerlerine sahiptir. En fazla tüketilen yağlı tohumları ise protein değerleri, içerdikleri farkı besin öğeleri ve fayda bakımından çok geniş bir yelpazeye sahiptir.

Kuru Tohum Nedir?

Ülkemizde sürekli olarak ekilen tohumların çeşitlerine bağlı şekilde birbirinden farklı amaçlarla bu tohumların yetiştiği bitkiler olarak ön plana çıkar. Kuru tohumlar; direkt olarak sebze halini alırken ya da kuru baklagiller halini aldığında kullanılır.

Yağlı ve Kuru Tohum Özellikleri

Kuru tohumlarla kıyaslandığında yağlı tohumlar, hasat sonrasında çok önemli bir sürece girer yağlı tohumlardan elde edilecek yağ kalitesi, hasat sonrası hiçbir şekilde bozulmadan saklanması gereken bu tohumların önemiyle aynı ilişkiye sahip olarak dikkat çeker. Tohum bu sayede hiçbir şekilde bozulmadan önemli bir seviyede nemin ve sıcaklığın olmadığı ortamlarda kuru şekilde kalması gereklidir.

Aksi takdirde yağlı tohumların üzerinde sürekli olarak gelişim gösteren fungal küflerinin, tohumun soğuk pres yağ makineleri ile çekilmesi sonrasında yağın küspe kalitesini olumsuz şekilde etkiler. Diğer yandan yağ asidi miktar arttığı için bu yağlarda gıda konusunda çok olumuz yönde bir etkileme durumunu söz konusu olur. Yağlı tohumların hasat sonrasında saklanması gerekir. Nitelikli bir yağ üretimi konusunda kuru ve nemsiz ortamlarda hasadın saklanması gereken alanlarda naylon poşet değil daha kuru olma ihtimali olan seviyede nemsiz bir ortam yarattığı için saklanması önem arz eder. Bu yüzden yağı tohumların kalite oranını artırmak için küften korunmasını sağlayabilirsiniz.

Gıda Üretiminde Yağlı ve Kuru Tohumlar

Soya, Ayçiçek yağı, yer fıstığı, zeytin, haşhaş, susam, fındık gibi birbirinden farklı yağlı bitki çeşitleri; dünya ticaretinde ülkemizde iç pazarda da en fazla bilinen yağlı tohumlardır. Yüksek derece yağ içeren bu yağlı tohumlar, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde adeta bir kalp dostudur. İçerdiği besinler ile her zaman kolesterol düşürücü etkisiyle bilindiğinden dolayı kalbe ve sağlığı çok iyi geldiği söylenebilir.

Sindirim sisteminin çok iyi çalışmasında, içerdiği mineral ve vitamin deposuyla yağlı tohumların hangisini tercih ederseniz edin; insan sağlığı için farklı bir formda doğal olarak yararı daha fazladır. Uzun süre boyunca tokluk hissi yarattığı gibi kan şekerinin daha düzenli bir hale gelmesi konusuna destekleyici yapısı sayesinde beraber tatlılarda, yemeklerde, mutfak dışında sağlığa çok faydalı olduğu için saç ve cilt bakımında genellikle bitkisel yağların kullanımı yaygın şekilde görülebilir. Bu sayede çözünür posadan zengin olan yağlı tohumlar, birçok farklı konuda değerlendirilerek kullandığını söylemek mümkün olabilir.

Bu her öğün tüketilebilir olan yağlı ve kuru tohumlarla beraber her öğüne rahatlıkla faydalanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; yemeklerinizde salatalarınız için yağ tüketimi yaparken, sabah kahvaltılarda zeytin niyetine zeytinyağı tüketiminde kontrollü bir şekilde iştahınızın olmasını sağlayarak bunlardan faydalanabilirsiniz.

Yağlı Tohumların Kullanım Alanları

Sağlıklı beslenmenin en önemli adımlarından biri de henüz işlev görmemiş olan yağların tüketilmelidir. Bu konuda ise tam olarak bitkisel yağlar kullanılarak oluşan yağ içeriğiyle birlikte sağlıklı beslenmeye dair bir önem katar ve fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler tüketildiği gibi yağlarının çıkarılarak tüketilmesi kolesterol içerden çok daha besleyici bir etki yaratır.

Genellikle yağ ve enerji içeriği açısından zengin olan yağlı tohumlar, bitkiler kaynaklı olduğundan dolayı çok fazla tercih edilen ürünler arasından kuruyemişler vardır. Yağlı tohum işleme makineleri kullanılarak tohumların yağını kullanarak istenilen yağlar çıkarılabilir ve bunların tüketimi mümkün hale gelir. Susam, zeytin, ayçiçeği, ceviz, fıstık, fındık, kabak çekirdeği, kaju gibi birbirinden farklı kuruyemişler olmak üzere birçok farklı mineral ve vitamin açısından çok zengin olan bu ürünlerle beraber sağlıklı beslenme yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

Bu noktada çok yüksek yağ içeren tohumlarla beraber yağ çıkaran ezme makineleri aracılığıyla çok kolay şekilde sağlıklı yağ elde etmek ve yağlı tohumların kronik hastalık gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinden yararlanabilirsiniz. Yüksek oranda yağ içeren birbirinden farklı yağlı tohumlardan elde edilen susam yağı, ayçiçek yağı, haşhaş yağı, zeytinyağı gibi besleyici ve lezzet dolu ürünlerle birlikte çok güçlü mineral içeriğine sahip yağlarla besleyici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Kuru Tohumların Kullanım Alanları

Kuru tohumlar, kabuklarıyla beraber tohumlar toplanarak kurumaya bırakılır. Ancak bu tohumların bitki üzerinde kurumasına izin vermek genel olarak daha doğru olacaktır. Kabuklarıyla beraber toplanan bu tohumlar, kabukları kolay şekilde parçalanana kadar 10-15 gün boyunca bir yerde sorunsuz şekilde saklanabilir. Bu tohumları kabuklarından ayırırken büyük olan parçaları elinizle alabilir ve daha küçük paraları ise elek aracılığıyla ya da üfleyerek uzaklaştırabilirsiniz. Elemek için çok farklı boyutlardaki eleklerden faydalanılabilir. Daha büyük boyu olan tohumlar için fan kullanmak için büyük bir yardımcıdır. Kuru tohumların kullanım alanları da çok yaygındır.

Yağlı Tohum ve Kuru Tohum Farkları

Ülkemizde çok fazla tohum yetiştirilir. Birbirinden farklı amaçlarla üretim tohumlar bakliyat ve tahıl üretimi ile de ön plana çıkar. Kuru tohumlar direkt olarak sebze hali olarak karşınıza çıkarken, kuru baklagiller olarak kullanılır. Yağlı tohumlar ise bitkisel yağ ve türleri olmak üzere birbirinden farklı amaçlarla yetiştirilebilir. Bu noktada yağlı tohum ve kuru tohum arasındaki farklar söz konusu olduğunda en büyük fark bu şekilde sıralanabilir.

Özellikle yağlı tohumlar, birbirinden farklı etkenler karşısında bozulmalara sebep olacak şekilde de etkilenebilir. Yapısal etkenler ise bu durumda ilk akla gelendir. Tohumun çürümesine neden olan bu sorun karşısında ortamın sıcaklığının artışı sebep olur. Buna ek olarak uygulanan sıcaklık ve nemi çimlenmeyi de beraberinde getireceği için ısınan ortamda tohum yağ parçalayarak çimlenme ile yapı bozabilir. Ne yazık ki bu durum nem oranlarının olabildiğince düşük seviyede tutulması için çok önemli bir süreç olarak nitelendirilir.

Saklama sıcaklığı ise tohum kalitesini artırma konusunda önemli bir detaydır. Bunun için en serin ortam sağlandığı gibi, bazı zamanlarda ise eksi 18 derecelik bir ısı bile tohumların canlı kalması için yeterli olabilir. Nem tohumunun hasar almasına neden olabileceği gibi yüksek ısı ve nem, tohumun ölmesine neden olabilir. Bu ve buna benzer şekilde bakteri, mantar ve tohum zarına verebilecek nitelikte sıcaklıklardan da korumak gerekebilir.

Yağlı tohum işleme makineleri ile ön plana çıkan Demirbaş Makine; üst düzey kalite standartlarında çalışma prensibi ile ön plana çıkan bir firmadır. Uzun süredir sektörde fark yaratan çalışmalara imza atan firmamız için öncelikli olan müşterilerin beklentilerine karşılık verebilecek işleme yöntemlerini hayata geçirmektir. Sizde Demirbaş Makine ile yağlı tohum ve kuru tohum işleme makinelerinin kalite farkını deneyimlemek isterseniz web sitemizi ziyaret ederek ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurmanız yeterlidir.

Tüm Kredi Kartlarına Taksit İmkanı
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina
Taze ve Hızlı Gıda Üretimi | Demirbaş Makina